Efectul psihologic al camerelor de supraveghere folosite in sistemele de securitate

In analiza riscurilor la securitate fizica, un rol important il are problematica legata de sistemul de supraveghere video . De ce mi-ar trebui camere video ? Este o vulnerabilitate importanta lipsa acestuia sau functionarea neconforma? Ce efecte are un sistem de supraveghere video ?
In ideea protejarii unui obiectiv in asa fel incat nivelul de risc la securitate fizica sa fie ACCEPTABIL, uzanta promovata la ora actuala presupune existenta a minim doua mijloace importante de securitate din cele trei existente in grila de evaluare a nivelului de risc,(daca legea nu prevede altceva, sau caracteristicile geografice nu o impun) referirea facandu-se pentru obiective la care se aplica grila nr. 12 (generale), aceste avand cea mai mare pondere in piata. Astfel , in ideea ierahizari celor trei mijloace importante de asigurare a securitatii unui obiectiv intalnim :
1. sistemele de supraveghere video
2. sistemele tehnice de detectie a efractiei (monitorizate sau nu, in dispecerate specializate);
3. paza asigurata cu agenti de securitate ;
De retinut !
Un aspect important in implementarea sistemelor de securitate, pentru a se obtine un nivel de risc acceptabil in conditiile legii, este neaparat necesara exsitenta a cel putin doua dintre aceste trei mijloace de securitate, ele putand functiona independent sau nu, unul de cealalalt.
Din cele trei mijloace enumerate mai sus, unul ar trebui sa fie nelipsit in implementarea unor masuri de diminuare al riscului de producere a evenimentelor de securitate: Sistemul de supraveghere VIDEO !!!
Astfel putem avea un sistem de tehnic combinat cu un sistem video, sau dispozitiv de paza umana combinat cu un sistem video.Despre camerele de supraveghere exista numeroase documentatii care explica in detaliu modul de functionare, obtiunile de integrare pe diferite platforme (pc, telefon, tableta, etc...), dar cel mai important aspect il constituie efectul psihologic pe care il au acestea asupra oamenilor.
Avand in vedere ca implementarea unui astfel dispozitiv nu are efecte negative asupra activitatii unui agent economic si nu numai, se distinge principalul rol al camerei de supraveghere, si anume : ROLUL INHIBATOR.
Este adevarat ca in prima faza sunt "afectati" proprii angajati, dar acest lucru nu ar trebui sa constituie un dezavantaj sau un alt motiv de renuntare la un astfel de sistem de securitate, atat timp cat nu este montat in spatii care ar putea sa duca la lezarea integritatii si intimitatii unei persoane. Din practica s-a constat ca in timp, persoanele asupra carora sistemul de supraveghere video are rol inhibator, cu efecte asupra activitatii desfasurate, nu dureaza mult, persoanele respective obisnuindu-se foarte repede, astfel activitatea revenind la normal in foarte scurt timp.
Din punct de vedere infractional, rolul infibator al camerelor de supraveghere functioneaza la capacitate maxima, mai ales daca in zonele monitorizate video exista inscriptii cu avertismente de genul :"Obiectiv monitorizat video" sau " Spatiu protejat cu camere de supraveghere" , etc... Este adevarat ca in timp au fost gasite o sumedenie de metode de contracarare a efectului sistemelor de supraveghere video, de catre elementele rauvoitoare, insa lipsa unui astfel de sistem poate duce la maximizarea vulnerabilitatii unui obiectiv, cu efecte devastatoare asupra securitatii.
Cel de-al doilea rol al unui sistem de supraveghere video poate fi denumit ca ROL de BACK UP .Aceasta consta in posibilitatea vizionarii inregistrarii evenimentelor , ducand astfel o eventuala investigatie la un rezultat cat mai exact si mai aproape de realitate, lucru care nu ar fi fost posibil fara existenta unui astfel de sistem.